Последните констатации за взривове по газопроводите Северен поток 1 и 2, публикувани

...
Последните констатации за взривове по газопроводите Северен поток 1 и 2, публикувани
Коментари Харесай

Русия иска извънредна среща на НАТО заради Северен поток

Последните констатации за гърмежи по газопроводите " Северен поток " 1 и 2, публикувани от американския публицист Сиймур Херш, заслужават да бъдат разисквани на извънредна среща на върха на НАТО. Това съобщи представителят на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС.

" Бяха изложени доста обстоятелства: детонации по тръбопроводите, (ясни) претекстове и косвени доказателства, получени от публицисти. И по този начин, кога ще се събере изключителна среща на върха на НАТО, с цел да се проучва обстановката? ", запита риторично тя.

На 8 февруари проверяващият публицист Сиймор Херш разгласява публикация, в която показва, базирайки се на осведомен източник, че експлозиви са били заложени под съветските газопроводи " Северен поток " 1 и 2 от водолази на военноморските сили на САЩ под прикритието на учението Baltops през юни. Твърди се, че американският президент Джо Байдън персонално е разрешил интервенцията.

От своя страна представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс съобщи, че Съединените щати отхвърлят ​​да са забъркани в експлозиите на " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 " и считат, че техните пояснения по въпроса са достоверни. Той назова теорията, изложена от Херш, пълна нелепост.

Три теча в " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 " бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември.

Първият от тях беше засечен на " Северен поток 2 " покрай датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две приключвания на Северен поток. Датската енергийна организация заяви, че огромно количество газ е навлязло в морето.

По-късно шведски сеизмолози оповестиха, че са записали две детонации по трасетата на тръбопровода.

Няколко дни по-късно шведската брегова защита откри и четвърти теч по оборудванията.

Както Швеция, по този начин и Дания, които проведоха следствие, заключиха, че четирите теча на " Северен поток " 1 и 2 са породени от детонации. Те обаче не прецизираха кой може да е виновен за повредата.

Западните лидери нарекоха случая тенденциозен акт на " бойкот ", целящ да наруши европейската енергийна инфраструктура и доставки.

От своя страна Русия упрекна Запада за детонациите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР